• sickboy

Vuosi 1. - Paljon sain tuottoa?

HUOM! Tämä vuosikatsaus on kirjoitettu 1.9.2019 ja myös kaikki graafiset tilastot ovat sen päivän mukaisia.


Ei siltä tunnu, mutta nyt on jo vuosi takana siitä, kun aloin noudattamaan määrätietoisesti sijoitussuunnitelmaa, jonka on tarkoitus johdattaa minut jonkinlaiseen vaurauteen. Fiilikset ensimmäisestä vuodesta ovat erittäin hyvät. Eniten olen innoissani yhdestä ilmiöstä, jonka olen vuoden aikana huomannut. Olin sijoitellut sinne tänne jo muutamien vuosien ajan ennen tämän haasteen alkamista mutta oikeastaan tuloksetta. Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus puuttui hommasta täysin, jonka takia olen kokenut aikaisemmin rajuja tappioita... jopa yhden konkurssin. Jos joskus satuin jossain sijoituksessa onnistumaan, olin kotiuttamassa voittoja aivan liian aikaisin. Minulta puuttui suunnitelma.


Nyt vuoden aikana minulla on ollut suunnitelma ja olen sitä toteuttanut. Sen ansiosta olen oppinut viimeisen vuoden aikana enemmän sijoittamisesta kuin koko muun elämäni aikana. Sijoituspäätökseni eivät ole enää vain mutu-tuntumalla tehtyjä roiskaisuja, vaan jokaisen päätöksen tekoon on alkanut syntymään ammattimaisia piirteitä omaava prosessi. Ja tämä alkaa näkymään jo nyt myös tuloksissa.


Tuottoa 11,78 prosenttia


Salkkuni tuotti ensimmäisen vuotensa aikana 11,78 %. Tuotto on laskettu indeksoimalla kaikki salkkuun menevä pääoma.

Salkkuni kehitystä verrattuna vertailuindekseihin

Mistä salkkuni tuotto muodostui?

  • Osakepoiminta eli yksittäiset itse valitsemani osakkeet tuottivat tänä vuonna eniten (13,69 %) ja niihin sijoitettu pääoma vuoden aikana oli suurin (4942 €)

  • ETF ja rahastot tuottivat 3,12 %. Niihin sijoitettu pääoma vuoden aikana oli 1712 €

  • ASP-tilille sijoitettu pääoma oli 2150 euroa, mutta se ei tuottanut vielä mitään

  • Korkotuotteet jäivät tappiolle (-0,36 %) ja niihin sijoitettu pääoma oli 680 €

Punainen viiva on kohdassa 11,78 % (salkun kokonaistuotto)


Osakepoiminta + 13,69 %

Beyond Meat oli onnistunut sijoitus. Lehto Group oli päinvastoin se sijoitus, joka olisi pitänyt jättää tekemättä.

Altia ja Sampo tuottavat osinkojen muodossa arvon alentumisesta huolimatta.


Vuoden osakepoiminnat lyhyesti


Beyond Meat

Toukokuussa Yhdysvalloissa listautunut lihankorvikkeiden valmistaja sai suuren huomion mediassa ja sen osakekurssissakin oli nähtävissä jonkinlaista hypetystä mutta myös aitoja odotuksia tulevasta megatrendistä. Itse en syö lihaa, vaan nimenomaan myös Beyond Meat -tuotteiden kaltaisia lihankorvikkeita. Tiedän tällä alalla olevan potentiaalia. Beyond Meatin lopullinen listautumishinta oli 25 dollaria osakkeelta. Kaupankäynnin alettua osakkeen hinta lähti käsistä. Itse ostin Beyond Meatia sen ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä noin 70 dollarilla per osake. En olisi uskonut, että kurssi tulee saavuttamaan 200 dollarin rajan niin nopeasti... onneksi jaksoin odottaa ennen kuin myin puolet pois.


Tokman

Tein blogitekstin Tokmannista kesäkuussa. Osake näytti halvalta. Tällöin oli menossa Nordnetin tarjous tehdä alle 200 euron ostoja kuluttomasti. No ostin sitten Tokmannia alle 200 eurolla, vähän harmittaa etten ostanut lisää. Osake on mielestäni kuitenkin edelleen houkuttelevasti hinnoiteltu, vaikka ostokseni jälkeen ollaankin tultu noin 35 prosenttia ylöspäin. Ostan Tokmannia siis todennäköisesti pian lisää.


Neo Industrial

Neo Industrialissa olin näkeväni, että yhtiön toiminta kääntyisi parempaan suuntaa. No pian huonoja uutisia alkoi tulla vain lisää ja uskoni horjui. Myin osakkeet pienoisella voitolla.


CapMan

Olen vuosia seurannut CapMania yhtiönä ja sen sisällä tapahtuvaa muutosta. Aihe ansaitsee oman postauksen, siis miksi sijoitin CapManiin. Lyhyesti sanottuna luotan johtoon ja näen liiketoimintamallin houkuttelevana tässä markkinatilanteessa.


Altia

Kirjoitin Altiasta juuri välikatsauksen: linkki tässä.


Sampo

Kirjoitin juuri Samposta postauksen: linkki tässä.


Kindred Group

Julkaisin Kindred Groupista hetki sitten viikon case -postauksen: linkki tässä.


Lehto

Lehto Grouppia olin seurannut pidempään, ennen siihen sijoittamista. Tulokset ja samalla kurssi oli jatkanut jyrkkää alamäkeä hyvän aikaa. Tein tässä tyypillisen aloittelijan virheen tarttumalla putoavaan puukkoon ilman riittäviä perusteluja, miksi juuri nyt olisi se aika, kun kaikki kääntyisi kohti parempaa.

Luulin tehneeni perusteltuja päätelmiä ja vielä kun Inderes kannusti mukana "Osta"-suosituksella, oli soppa valmis. Onneksi osasin myydä osakkeet ensimmäiseen negatiiviseen tulosvaroitukseen, jossa olin mukana. Kyyti olisi nimittäin vain muuttunut pahemmaksi.

Lehto ei sopinut muutenkaan sijoitussuunnitelmaani. Minulla on tarkoitus ostaa laadukkaita tuotteita ja palveluita luovien yhtiöiden osakkeita. Sellaisten yhtiöiden, joiden tuotteita/palveluita haluaisin itsekin käyttää. Lehdossa houkutti osakkeiden halpa hinta. Roskaa ei kuitenkaan kannata ostaa, vaikka halvalla saisi.ETF + Rahastot + 3,12 %


Hedge-rahasto Nordnet Smart 15 rahasto tuotti tasaiseen tahtiin epävarmassa markkinassa. Norja kärsi öljyn hinnan laskusta.


Korot - 0,36 %


Luottotappioita realisoitui ja vertaislainat jäivät tappiolle tämän vuoden osalta. Ne ovat kuitenkin hyvin pieni osa salkkuani.

On väliä kuinka salkun tuotto lasketaan!


Salkun tuoton voi laskea monella tavalla. Voit lähteä miettimään itsellesi oikeaa tapaa vastaamalla muutamaan kysymykseen. Mitä salkku sisältää? Virtaako salkkuun tai salkusta pois rahaa? Entä kuinka usein haluat salkun arvon määrittää?


Jos salkkusi koostuu kiinteästä summasta rahaa, etkä tee sinne talletuksia tai sieltä nostoja, on sinun parasta käyttää yksinkertaista matematiikkaa. Tässä tapauksessa voit vain jakaa salkun markkina-arvon salkkuun sijoitetulla pääomalla sekä kertoa tämä sadalla ja saat näin salkun kokonaistuoton prosenteissa.


Jos kuitenkin salkkuun lisätään jatkuvasti lisää rahaa, ei tämä keino ole toimiva näyttämään salkun menestystä. Kuvitellaan tilanne, jossa sinulla on 1000 euroa sijoitettuna salkkuusi, jonka markkina-arvo on 1100 euroa. Salkun tuotto on siis 10 %. Salkkuun tehdään kuitenkin 9000 euron talletus. Nyt sijoitettua pääomaa on 10 000 euroa ja salkun markkina-arvo on 10 100 euroa. Salkun tuotto on siis pudonnut 1 prosenttiin. On totta, että salkun pääoma on tuottanut vain 1 prosentin mutta tämä johtuu juuri tehdystä talletuksesta, eikä siitä että salkun sijoituksilla olisi mennyt huonosti. Tällä tavalla laskettuna salkun tuottoa ei voi verrata indekseihin, koska jatkuvat talletukset tekevät vääristymiä salkun tuotto prosenttiin.


Kuinka minä lasken salkkuni tuoton?


Itse käytän salkun tuoton laskemisessa indeksoitua arvoa. Tämä on sama menetelmä, kuin esimerkiksi Nordnet käyttää omassa palvelussaan salkun tuoton määrittelyssä. Se ottaa huomioon jatkuvat talletukset, eivätkä ne tee vääristymiä salkun indeksoituun tuottoon. Tällä tavalla oman salkun vertaileminen vertailuindekseihin on helppoa.


Kaava:

markkina-arvo/edell. talletuk. jälk. arvo x 100 + (edell. talletuk. edelt. ind. arvo-100)


Otetaan esimerkki, jossa salkkuun on sijoitettu 1000 euroa. Tämä saa indeksin arvon 100.

Seuraavaksi tämä pääoma on tuottanut 10 % ja sen markkina-arvo on 1100 euroa. Nyt sen indeksin arvo on 1100/1000x100+0=110.

Salkkuun tehdään 2000 euron talletus. Salkkuun on nyt sijoitettu yhteensä 3000 euroa ja sen markkina-arvo on 3100 euroa. Indeksin arvo ei pitäisi kuitenkaan talletuksesta muuttua.

Lasketaan: 3100/3100x100+(110-100)=110


Vaihtoehto:

Jos merkkaat talletukset salkkusi tuottolaskentaan kerran kuukaudessa, voit laskea jokaiselle kuukaudelle tuoton erikseen (markkina-arvo/pääoma kuun alussa). Tällä tavalla saat jokaiselle kuukaudelle tuottolukeman. Tällä voit sitten kertoa oman salkun indeksiä saaden sille arvon kerran kuukaudessa. Tällä tavalla pääset samaan lopputulokseen kuin edellisessä esimerkissä.

1,064 views1 comment

© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen