• sickboy

Tammikuu 2019 - jopa kuollut kissa...

Updated: Mar 9, 2019

Tammikuu ilmiö, touhutipparalli, kuolleen kissan pomppu... oli mikä oli niin osakemarkkinoilla kyyti oli hurjaa tammikuussa. Helsingin pörssin yleisindeksi nousi tammikuun aikana hurjat 8,5 %. Pitää kuitenkin muistaa minkälainen ilmojen tyhjennys osakemarkkinoilla vallitsi viime vuoden lopulla.

Nousulle on monta syytä eikä sitä voi yksinkertaisesti selittää. Yhdysvallat ja Kiina neuvottelevat tuontitullien lieventämisistä ja samaan aikaan Brexit-sotku käy yhtä kimurantimmaksi. Todennäköisesti nämä uhkakuvat painoivat osakkeiden hintoja vuoden lopulla ja nyt sijoittajat tunsivat pientä helpotusta. Myös Fedin puuhailut vaikuttavat yhteen sun toiseen asiaan mutta se onkin ihan oma lukunsa.


Se, jääkö tammikuun touhutippa vain tipaksi ja että oliko tämä tosiaan vain kuolleen kissan pomppu, jääköön nähtäväksi. Fakta on, että viimeisen vuoden aikana volatiliteetti on palannut markkinoille ja tämä tuo tietenkin riskitekijöitä.


Itse pitkäaikaisena säästäjänä en aio pukea foliohattua päähäni ja juosta pankkiin nostamaan säästöni tyynyn alle. Pidän osakepainon hallittuna ja etsin kohteita, joissa tuotto-odotus on parhain. Seuraan mielenkiinnolla Britannian tilannetta mutta en lähde spekuloimaan, koska pitkäaikaisen säästäjän näkökulmasta asialla ei ole niin suurta merkitystä. Vältän kuitenkin sijoittamasta yrityksiin, joihin Brexit saattaisi tehdä erityisen isoja pitkäaikaisia vahinkoja.


Säästöni nyt


Säästin tammikuussa 679 € (tavoite 150 €)

Sijoitin:

31 € Nordnet Superrahasto Norja

20 € Nordnet Smart rahastoon

64 € Pankkikortin käyttämisestä (64x) kertyi automaattisesti S-Pankin rahastoihin

Arvon kehitys: Salkkuni arvo kehittyi tammikuussa + 3,90 % (tavoite 0,95 %)


Käteinen nousi prosentuaalisesti salkussani paljon.


Tässä vielä vähän grafiikkaa, kuinka omaisuus jakautuu salkussani juuri nyt ja kuinka se on kehittynyt.

Lopuksi fun fact: Kuolleen kissan pomppu (eng. dead cat bounce) on sijoitus- ja finanssimarkkinoilla käytettävä termi siitä, että kun jokin tulee tarpeeksi kovasti alas, niin se myös pomppaa hiukan takaisin ylöspäin, vaikka sitten jatkaisikin matkaa alaspäin.

"Jopa kuollut kissa pomppaa ylöspäin, jos se putoaa korkealta."


Wikipedian mukaan ensimmäisenä tätä termiä käytti Financial Timesin haastattelema osakevälittäjä vuonna 1985, kun Singaporen sekä Malesian markkinat lähtivät nousuun kovan laskun jälkeen.© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen