• sickboy

Sampo ja mukana vähän Nordeaa

Blogi sisältää

  • Sampon historiaa

  • IF, Mandatum & Nordea

  • Miksi minä sijoitin Sampoon?


Sampon historiaa


1900 - luku: Sampo perustettiin vuonna 1909.

1910 - luku: Ruokapula ja kansalaissota riepottelivat Suomea. Sampo kehitteli uudenlaisia vakuutuksia.

1920 - luku: Elintaso Suomessa nousi lupaavasti, kunnes 1929 Yhdysvalloista alkanut pörssiromahdus aiheutti alavireisyyttä ympäri maailmaa seuraavina vuosina. Sampo oli ensimmäisten joukossa tarjoamassa autovakuutuksia.

1930 - luku: Sampo joutui taloudellisiin vaikeuksiin, mutta elpyi vuosikymmenen loppuun mennessä.

1940 - luku: Toinen maailmansota. Sodan aikana vakuutusyhtiöt olivat tärkeitä arjen vakauttajia.

1950 - luku: Kodinkoneet yleistyivät Suomessa ja Sampo alkoi tarjoamaan näihin vakuutuksia.

1960 - luku: Moottoriajoneuvojen määrä lisääntyi huimasti ja Sampo vakuutti niitä traktoreista mopoihin.

1970 - luku: Kaupungistuminen oli täydessä vauhdissa. Inflaatio oli lähes koko vuosikymmenen korkea, yli 10 prosenttia. Sampo oli mukana rakentamassa uusia asuinalueita.

1980 - luku: Sampo listautui vuonna 1988 pörssiin.

1990 - luku: Yritysjärjestelyt nostivat Sampon maamme suurimmaksi vakuutusyhtiöksi.

2000 - luku: Sampo aloitti yllättävän yhteistyön pankkitoiminnassa Leonian kanssa.

2010 - luku: Samposta on tullut yksi pohjoismaiden merkittävimmistä finanssialan yrityksistä sekä yksi arvokkaimmista Helsingin pörssiin listatuista yhtiöistä.
IF, Mandatum & Nordea


"Nordea on yhtä hidas kääntymään kuin öljytankkeri"...Fakta vain on se, että öljytankkeri olisi tehnyt tähän mennessä jo sata piruettia.

IF ja Mandatum ovat osa Sampon konsernia. Sampo omistaa myös noin 20 prosentin osuuden Nordeasta.


IF:n tulos oli Q3-katsauksessa odotetusti erittäin hyvä. Odotettua parempana voidaan pitää seikkaa, että IF on alkanut kasvamaan ja ottamaan takaisin markkinaosuuttansa, jota se on pikku hiljaa menettänyt. Sampoon sijoittajia saattaa myös hymyilyttää IF:n noussut osingonjakosuhde.


Vakuutusliiketoiminta on ollut murroksessa useita vuosia. Muutos on ollut hyvin merkittävä ja vaikuttanut suuresti Sampon omistaman IF:n liiketoimintaan. Perinteisesti vakuutusliiketoiminnassa yhdistetty kulusuhde on 100 prosenttia. Tämä tarkoittaa, ettei vakuutusyhtiöt tee voittoa itse vakuutuksilla, vaan rahalla, joka vakuutusyhtiöille tulee käyttöön. Tämä raha sijoitetaan tyypillisesti korkoihin ja siitä saadaan vakuutusyhtiöiden tekemä tuotto.


Nyt kuitenkin negatiiviselle painuneet korot ovat pakottaneet vakuutusyhtiöt laskemaan yhdistettyä kulusuhdetta. Korkotuottojen puuttuessa tuottoa pitääkin saada tehtyä itse vakuutuksilla. Tällöin vakuutuksien hintoja nostetaan ja ehtoja tiukennetaan. Pohjoismaissa, jossa vakuutusyhtiöiden kilpailu on vähäistä, on kulusuhteet päässeet alhaisiksi. Tämä tietää erinomaisia tuottoja vakuutusyhtiöille. IF:n pitkäaikainen tavoite on maksaa 95 prosenttia vakuutusmaksuista takaisin asiakkailleen. Tällä hetkellä luku on 85 prosenttia.


Mandatumin tulos on myös parantunut ja muuttunut pääomakevyemmäksi. Mandatumilla ei ole menossa mitään ihmeellistä ja se tuottaa jatkuvasti Sampolle sitä hyvää odotusten mukaisesti.


Sampon toimitusjohtaja Kari Stadigh ilmaisi huolensa Nordeasta Q3-tuloksen yhteydessä. Sampo on ollut aina erittäin kärsivällinen sijoittaja mutta senkin kärsivällisyys alkaa nyt loppua. "Nordea on yhtä hidas kääntymään kuin öljytankkeri", sutkausta on kuultu suunnasta, jos toisesta. Fakta vain on se, että öljytankkeri olisi tehnyt tähän mennessä jo sata piruettia. Nordealla on isoja ongelmia, joita on vaikea korjata. Sampon johto ei istu Nordean hallituksessa, joten vaikutusvalta on näennäinen.


Nordean kurssi on puhunut puolestaan. Alamäki on ollut hurjaa. Nordeaa seuraa noin 30 analyytikkoa ja näiden konsensus on ollut lähes aina oikeassa. Tuloskasvua ei lähivuosille odoteta Nordealle. Elleivät markkina sekä analyytikot ole väärässä, Nordean tulevaisuus ei näytä valoisalta.


Nordean pörssikurssin kehitys vuoden ajalta

Miksi minä sijoitin Sampoon?


Sampon vakaa ja älykäs tapa toimia rahamarkkinoilla on omaa luokkaansa. Sampo käyttää kaikkea tehokkuuttaan aidosti omistaja-arvon luomiseen. Sampolle me sijoittajat olemme tärkein asia kaikessa ja kaiken pitkäjänteisen työn motivaatio. Sampo on yhtiö, jonka voi luottaa tekevänsä kaikkensa, jotta sijoituksesi menestyisi parhaiten pitkällä aikavälillä. Sampon toimintamalli on pysynyt nerokkaana aina, vaikka sijoitukset ja liiketoimintamallit ovat muuttuneet yli sadan vuoden historian aikana useita kertoja.

Sampo maksaa satumaista osinkoa. Nykykurssilla yli seitsemää prosenttia. Ja vaikka voisi Nordean kehnon tilanteen vuoksi luulla, niin Sampo ei todennäköisesti joudu leikkaamaan osinkoaan ainakaan muutamaan vuoteen, vaikka Nordean tilanne ei piristyisikään. Päinvastoin Sampo on yhä kasvattamassa osinkoaan.


Alhaiset korot ovat myrkkyä Nordealle, mutta vakuutuspuolella ne luovat uusia tuottomahdollisuuksia, kun blogin alussakin mainitut vakuutuksien kulusuhteet tulevat alas. IF on tehnyt negatiivisista koroista huolimatta upeaa tulosta.


Vakavaraisuuden ja hyvän osingon lisäksi, jotkin analyytikot näkevät Sampon kurssissa nousuvaraa. Olen samaa mieltä, että Nordean kehnoa menestystä on hieman liikaa hinnoiteltu Sampon kurssiin, koska samaan aikaan vakuutuspuoli on loistanut. Kovin suureen arvonnousuun en kuitenkaan tässä alavireisessä markkinatilanteessa usko. Sampon kyydissä istun kuitenkin mielelläni yli seuraavien suhdanteiden.


Sampon osakkeen vuoden kurssikehitys


1,183 views0 comments

© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen