• sickboy

Säästämisessä ei auta kikkailut

Jos olet pitkäaikainen osakesäästäjä ja säästötavoitteeseesi on vielä useampi vuosi aikaa, olet oikean tekstin parissa. Oma säästötavoitteeni ylettyy vuoden 2033 loppuun. Tämä on itselleni asettamani maali, johon mennessä tavoittelen kartuttavani salkkuuni 600 000 euroa. Noin puolet tästä säästän tuloistani ja toinen 300 000 euroa pitäisi kerätä kasaan salkun arvonnousulla. Koska olen vielä opiskelija, niin suurin osa säästöistäni kertyy kasaan vasta myöhemmin. Tämän vuoksi tuottotavoitteeni salkulle on tasan 12 % vuodessa (inflaatiota ei huomioitu).


Kun tavoittelee kaksinkertaista tuottoa markkinoihin nähden, uskoisi olevan tärkeää osata varautua markkinoiden ääriliikkeisiin. Varsinkin sijoittajalle, jolla horisontti on kaukana, on yllättävän samantekevää yrittääkö ajoittaa markkinoita esimerkiksi osakepainon säätämisellä.


Havainnollistan asiaa oman säästösuunnitelmani kautta.Lähivuosina useiden kymmenien prosenttien vaihtelut vuodessa suuntaan tai toiseen pörssissä eivät juuri vaikuttaisivat vuoden 2033 tavoitteeseen. Tämä johtuu siitä, että tulen lisäämään vielä pitkään huomattavia pääomia salkkuuni.

Skenaario

Kuvitellaan, että vuonna 2024 pörssit romahtaisivat syystä tai toisesta ja vuoteen 2026 mennessä salkkuni arvosta olisi kadonnut puolet. Toisin kuin yleensä tällaisten romahdusten jälkeen tuotot seuraavina vuosina eivät ole normaalia suurempia.


Toimintamalli 1 - osakepainon vähentäminen

Kuvitellaan, että markkinan kääntyessä laskuun alan vähentämään salkkuni osakepainoa sillä tavoin, että en enää sijoita säästöjäni, vaan pidän ne käteisenä. Aion sijoitt

aa säästöni kerralla, sitten kun markkinan tuotto kääntyy jälleen positiiviseksi.


Kuvaajasta huomataan, että pitkällä aikavälillä isokin kuoppa matkassa ei kaada koko säästösuunnitelmaa. Tässä toimintamallissa on osakepääoma palautettu korkeaksi heti, kun markkinan tuotto palaa positiiviseksi. Tätä on käytännössä kuitenkin mahdotonta ajoittaa oikein.

Toimintamalli 2 - ei reagointia

Kuvitellaan, että markkinan kääntyessä laskuun jatkan osakkeisiin sijoittamista normaaliin tahtiin ja pidän osakepainon korkealla. En siis lähde kikkailemaan mahdollisen pörssiromahduksen takia, joka tässä skenaariossa käy toteen. Käytän aikani hyvien alennusten löytämiseen.

Huomattavaa on, että tällä toimintamallilla tavoitteeni jää vain 3,7 % päähän siitä, mitä se olisi "toimintamalli 1":n lähes täydellisesti onnistuvalla ajoituksella. Totuus olisi todennäköisesti vielä tätäkin valoisampi "toimintamalli 2":lle. Todellisuudessa kun dippien aikana tankatessa on ainakin tähän asti saanut suhteellisen kovia tuottoja seuraavien vuosien varrella.


Pahassakin skenariossa, jossa markkina ei korjaisi 50 % dippiä laisinkaan, jäätäisiin "ei reagointia" -toimintamallilla vain muutamia prosentteja siitä, mihin lopulta 2033 lopulla päästäisiin osakepainoa säätämällä.

Tämä rauhallisempi, helpompi mutta vähän hermoja vaativa tapa toimia osoittautuu siis hyvin varteenotettavaksi kyseisen skenaarion vastaan tullessa. Parasta on, kun sijoittamisen voi antaa jatkua normaalisti, eikä tarvitse pilata yöuniaan sillä, mennäänkö huomenna ylös vai alas.


Oli tuottotavoitteesi tai sijoitushorisonttisi sitten minkälainen vain, on tärkeää käydä omaa sijoitussuunnitelmaa läpi myös poikkeustilanteiden varalta. On hyvä miettiä etukäteen, kuinka toimia mahdollisesti pelkoja aiheuttavissa tilanteissa. Tunteiden ei nimittäin koskaan pidä päästä mukaan sijoituspäätöksiin.


- sickboy

502 views

© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen