• sickboy

Kohti vuotta 2020Vuosi 2019 on pian päättymässä. Uutta vuosikymmentä saa kuitenkin odottaa vielä vuoden? Koko salkkuni on kehittynyt vuoden aikana 17,21 % (YTD 30.11.19) ja osakesalkkuni 41,45 % (YTD 29.12.19). Käyn tänään läpi viime aikaisia kauppojani osakemarkkinoilla. Teen myös nopean katsauksen salkkuni nykyiseen kuntoon.

Lopuksi annan vielä yhden loistavan kirja suosituksen.


Myynti - CapMan 2,075 € // 25.11.19

CapMan osakekurssi. Osto 8.8.19 ja myynti 25.11.19.

Jälkikäteen on helppo sanoa, että myin CapManin liian aikaisin, kurssin lähdettyä kovaan nousuun pian transaktioni jälkeen (katso kuva). Omasta mielestäni arvostus paisui kuitenkin liian suureksi ja seurailen hetken mielummin sivulta yhtiön sekä sen arvostuksen kehitystä. Luotan kuitenkin edelleen CapManin johtoon ja tuloksien teon kykyyn. Jatkan yhtiön seuraamista aktiivisesti.

CapMan kauppa ei aivan noudattanut sijoitussuunnitelmaani ja tästä yritänkin ottaa opikseni. Tästä lähtien luen sijoitussuunnitelmani lävitse ennen jokaista kaupan teko päätöstä ja mietin kahdesti noudatanhan varmasti suunnitelmaani. Aion muuttaa suunnitelman ikään kuin laiksi, jota minun on pakko noudattaa. Lakia voi tarvittaessa muokata pitkällä tähtäimellä, mutta ei kuitenkaan yhtä kauppaa varten.


Osto - Investors House 6,50 € // 26.11.19


Investor House osakekurssi. Osto 26.11.19

Ostin Investors Housea samana päivänä Inderesin suosituksen muuttumisena positiiviseksi. En tätä suositusta sokeasti kuitenkaan lähtenyt seuraamaan, vaan olin harkinnut Investors Housea salkkuuni jo pidemmän aikaa.


Myynti - Altia 8,10 € // 18.12.19

Altia osakekurssi. Osto 26.11.2019. Myynti 18.12.2019

Altia oli salkkuni ensimmäinen sijoituskohde eikä ehkä kaikkein harkituin. Altia on tarjonnut hyvää osinkoa ja hieman arvonnousuakin sain vuoden sijoitukselleni. Pitemmällä aikavälillä en näe kuitenkaan riittävää potentiaalia yhtiön kehityksessä. Mitään suurta muutosta ei ostoni ja myyntini välillä ole oikeastaan tullut, joten ostoni oli huonosti harkittu ja olen vain odottanut hyvää myyntipaikkaa. Nyt tiedossa oli houkuttelevampi paikka (Nokia) Altiaan sijoitetuille rahoille, joten päätin tehdä pitkään harkinnassa olleen myynnin.Osto - Nokia 3,25 € // 19.12.19

Nokian osakekurssi. Osto 19.12.2019

Tätä "kansan osaketta" päätyi nyt minunkin salkkuuni ensimmäistä kertaa. Pettymyksiä on nähty Nokian osalta kerta toisensa jälkeen ja johto on menettämässä luottamusta. Tällaiset paikat ovat yleensä huonoja tilanteita ostaa, mutta poikkeus vahvistaa säännön.

Olen seuraillut Noksua jo muutaman vuoden ajan tarkemmin. Pitää muistaa ettei 5G teknologia (tai sen puuttuminen) ole ainoita Nokian liiketoiminta-alueita ja hinta on runnottu jo hyvin alas.

Tällä videolla Mikael Rautasen mietteitä asiasta.Sijoitussalkkuni


Salkkuni sisältö 26.12.2019

Salkkuni osakepaino on 62 %. Tarkoitus on pienentää osakepainoa yhä noin 60 prosenttiin lisäämällä "osinkotuottoa.fi" 6 prosenttiin salkusta. Osinkotuottoa.fi omistama Blue Finance Oy on maksanut tasaista 7 % vuosittaista osinkotuottoa kuukausittain. Blue Financen harjoittama lainaliiketoiminta on ollut hyvin kannattavaa ja sen vuoksi uskallan lisätä tämän osuutta salkussa hieman. Näissä täytyy kuitenkin muistaa, että jos ongelmia alkaa tulemaan ja kaikki haluaisivat rahansa ulos yhtä aikaa, voi sijoituksen likvidointi olla haastavaa.


Elämme pörssihistorian pisintä ja tuottoisanta nousukautta. Sen loppu on jossain. Se voi tulla ensi viikolla tai ensi vuonna. Ainut mikä on varmaa, on se ettei sen ajankohtaa pysty kuin hyvin harva arvaamaan oikein ennalta ja niidenkin osalta, jotka onnistuvat, kyse tulee olemaan sattumasta. Monet kuitenkin yrittävät ja ovatkin jo monien vuosien ajan yrittäneet, jääden näin pois huimista tuotoista.


Seurailen tällä hetkellä maailman talouden ja politiikan käänteitä erityisen tarkasti. Minulla ei ole kuitenkaan edelleenkään tarkoitus yrittää ajoittaa markkinaa, vaan pikemminkin sopeutumaan vallitseviin oloihin.


Koko sijoitussalkkuni kehitys sen historian aikana

Osakesalkkuni

Sininen: Osakesalkkuni tuotot vuonna 2019. Keltainen: vertailuindeksi (OMX Helsinki PI)
Osakesalkkuni PE-luku keskivertoa korkeampi

Osakesalkkuni PB-luku keskivertoa korkeampi
Osakesalkkuni keskivertoa korkeampi ROE selittää osakesalkkuni korkeampia arvostuskertoimia.


Kirjasuositus


Alexis Stenfors - Riskitekijä, Pankkimaailman Pimeä Puoli

engl. Barometer Of Fear


Alexis Stenfors kertoo omasta kokemuksestaan työskennellessään Merrill Lynchissä treidaajana. Työnantajan riskinotto vaatimukset olivat järjettömät ja kukaan ei seurannut toimintaa. Näissä olosuhteissa Stenfors päätyi huijaamaan rankasti kirjanpidossaan ja teki lopulta 456 miljoonan tappiot työnantajalleen.


Kirja avartaa katsetta 2009 vuoden tapahtumiin sekä valuuttakaupan raakuuteen uskomattomine tarinoineen. Kirja on kirjoitettu Stenforssin omista kokemuksista, joita riittää, ja se on erittäin viihdyttävä lukuelämys. Lisäksi kirjassa avataan hyvin perusteellisesti valuuttakaupan toimintaa ja siihen kuuluvia asioita. Kirjassa paljastetaan myös asioita finanssikriisistä sekä siihen johtaneista ajoista, joita itse en ollut osannut ennen edes kuvitella.


Vahva osta suositus... tai ainahan voi lainata ;)Vastuuvapauslauseke

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.


471 views0 comments

© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen