• sickboy

Haastattelussa Lord Saigon

Lord Saigon – Säästä, sijoita ja eläköidy ulkomaille


Nimimerkki Lord Saigonin haastattelu aloittaa tämän uuden sarjan blogissani. Haastattelen sijoittajia, firettäjiä, talouden asiantuntijoita sekä muuten vaan taloudesta tai sijoittamisesta kiinnostuneita. Haastattelut julkaistaan blogissani aina lauantaisin ja nyt ainakin aluksi joka viikko.


Vaurastunut ohjelmistoyrittäjä

Sharevillessä hänen osakesalkkunsa löytyy nimellä Lord Saigon. Hän pitää myös blogia, Lord Saigon – Säästä, sijoita ja eläköidy ulkomaille, jossa hän kertoo tavoitteestaan saavuttaa taloudellinen riippumattomuus osinkosalkun turvin. Lord Saigon on 39-vuotias ohjelmistotuotteilla omin neuvoin vaurastunut yrittäjä, joka on pistänyt nuorena miehenä osaamisensa ja pääomansa likoon menestyksekkäästi. Ennen kesää 2019 hänen nettovarallisuutensa oli yli 600 000 euroa. Lord Saigon haluaa keskittyä nyt perheeseen ja harrastuksiin. Töitään hän ei ole kuitenkaan koskaan lopettamassa.


”Itse sijoitin omiin firmoihin kaikki säästöni ja nämä sijoitukset ovat maksaneet itsensä takaisin yli 50 kertaisesti, puhumattakaan työllistävästä vaikutuksesta. Nuorena kannattaa ottaa riskejä ja tavoitella unelmiaan, vaikka ne tuntuisivatkin kaukaisilta." toteaa Lord Saigon.


Hänellä on myös toinen hyvin motivoiva ohje nuorille: ”Paras neuvoni nuorelle olisi hankkia jotain osaamista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jolla voisi lyödä rahoiksi todella isosti. Nuorena on energiaa vaikuttaa omaan tulotasoonsa massiivisesti. Joku neljä-viisi vuotta kouluttautuen, vetämällä all nightereita ja verkostoituen on ihan naurettavan lyhyt aika nuorelle. Kokeilepa samaa nelikymppisenä lapsiperheellisenä.”

Sijoittamisen Lord Saigon aloitti kunnolla vasta vaurastumisen jälkeen vuonna 2015. Jotain Nordean rahastoja hänellä oli ollut 10 vuotta sitten.

”Kukaan vaan ei neuvonut mitä tehdasduuneista saaduilla kesätyörahoilla olisi oikeasti kannattanut tehdä. Tuohon aikaan ei ollut rahapodeja tai blogejakaan. Nykyään on tietoa saatavilla yllin kyllin, mutta silti suomalaiset eivät pahemmin sijoita rahojansa.” hän pohtii.


Ymmärtääkseni olet aloittanut sijoittamisen kunnolla vaurastumisesi jälkeen. Kuinka päädyit säästämään ja sijoittamaan varojasi sekä tarkkailemaan menojasi?

Havahduin yhtenä päivänä siihen, kun tilillä oli kerralla rahaa enemmän kuin olin siihen mennessä ehtinyt edes tienaamaan päivätöissä. Tietenkin menin retkuun ja ostin uuden auton heti. Tästä tuli aika nopeasti morkkis.

Kaveri vinkkasi Nordnetistä ja neuvoi sijoittamaan edes osan rahoistani. Aika nopeasti löysin myös Sharevillen ja päädyin indeksisäästäjäksi käyttäjien vinkkien perusteella. Samalla alkoi myös sijoituskirjallisuuden lukeminen ja talousblogien ja podcastien seuraaminen.

Mr Money Mustache oli ensimmäinen blogi, josta otin vaikutteita, vaikka myönnän vähän nauraneeni blogissa esitetyille luvuille. Ne eivät vain tuntuneet Suomen palkka -ja verotuskuvioissa mitenkään realistisilta. Ensimmäisestä isosta palkastani verottaja vei liki puolet.”

Lord Saigon tuhlasi ennen rahaa helposti muuhunkin turhaan, kuin uusiin autoihin. Nykyään hän tykkää ajatella ennemminkin kuinka paljon hallussa oleva raha voisi tuottaa lisää, jos sen sijoittaisi. Kuluja Lord Saigon ei jaksa enää seurata kovin tarkasti. Osakkeisiin menee vähintään 80 prosenttia tuloista ja sen tietäminen hänelle riittää.


Miltä tuntuu ajatus, että sinulla on mahdollisuus halutessasi ostaa esimerkiksi monta omakotitaloa puhtaalla käteisellä?

”Ei oikeastaan miltään. Raha on toki tärkeä asia ja tuo turvallisuuden tunnetta, mutta elämä kadottaa nopeasti merkityksensä ilman intohimoja, tuotteliaisuutta ja henkilökohtaista kehitystä. Pysyn järjissäni, kun koetan pitäytyä näissä kolmessa asiassa.”


Mitä ajatuksia sinussa herättää väitteet, että firettäjät hukkaavat elämänsä liian tiukalla säästämisellä sekä jahtaamalla unelmia, jotka eivät kaikilla toteudu?

”Tunteita nostattava aihe. Väitteissä on perää siinä mielessä, että elämä pitää elää nyt, eikä sitten vuosien päästä. Nuorena pitää nähdä maailmaa ja muistaa oikeasti elää, mutta tämän voi tehdä myös fiksusti oman talouden kannalta. Itse olen saavuttanut menestystä yrittäjänä, mutta olen toisaalta myös ajautunut ongelmiin terveyteni kanssa tehtyäni liikaa töitä ja stressaamalla, eli en ole onnistunut noudattamaan tätä neuvoa oikein itsekään.”


Lord Saigon toteaa ja jatkaa:


”Summa summarum, en kritisoi pitkäjänteistä säästämistä palkkatuloista, päin vastoin, mutta firettämisessä en vain usko vuosikymmenten kituuttamisen kestävyyteen, vaan ensisijaisesti huomattavaan tulojen kasvattamiseen yhdistettynä viisaisiin päätöksiin henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa.”


Tunnetko itsesi varakkaaksi? On väite, jonka mukaan omaisuuden kasvaessa kasvaa myös summa, jonka ihminen luulee riittävän siihen, että hän tuntee itsensä varakkaaksi. Tästä seuraa ikuinen oravanpyörä ja olemassa oleva omaisuus ei ikään kuin koskaan ole tarpeeksi, jotta ihminen voisi tuntea itsensä varakkaaksi.

”Tunnen kyllä itseni varakkaaksi, mutta sitä ei juuri huomaa, kun elän aika tavallista keskiluokkaista elämää. Minulla on tiettyjä tavoitteita ja hyvin monet niistä henkisiä, eli en koe varakkaaksi tarvittavan omaisuuden kasvaneen tulojen myötä.”


Lord Saigon vastaa ja jatkaa aiheesta:


”Allekirjoitan ajatuksen hedonistisesta oravanpyörästä, mutta koetan keksiä muuta mielekästä sisältöä elämääni, kuin omaisuuden haalimisen. Silti aion ottaa kaiken irti varallisuudestani, kuitenkaan sössimättä pääomaani... kämppä ulkomailta, hyvin syöminen, hyvä viini, matkustelu ja ylipäänsä elämästä nauttiminen ovat mielestäni tavoittelemisen arvoisia asioita tällä hetkellä. En kaipaa kuitenkaan statussymboleita, esim. Ferrareita, huvilaa ja muskelivenettä rasitteeksi.”


Sijoitustyylisi on selvästikin sijoittaa tasaista osinkoa maksaviin yrityksiin ja tavoitella näin tasaista tuottoa. Mitä olet oppinut tästä sijoitustyylistä vuosien varrella ja onko se sinusta paras tapa sijoittaa kaikille vai vaan itsellesi sopivin?

”Olen oppinut ainakin sen, että voin olla ehkä hieman levollisemmin mielin, kurssiheilunta ei niin paljoa häiritse, kun osingot kuitenkin ropisevat säännöllisesti tilille.”

Lord Saigon kertoo olleensa aluksi indeksisijoittaja ja arvioi sen olevan paras sijoitustyyli valtaosalle ihmisistä.


”Luovuin suuresta osasta vuosien varrella säästetyistä indeksisijoituksista puhtaasti siitä syystä, että aloin tavoitella taloudellista riippumattomuutta nopeammin. Ajauduin tälle tielle, koska kokonaisvaltainen terveydentilani alkoi murenemaan vuosikymmenen kestäneen henkisen paineen vuoksi ja tähtään työmääräni radikaaliin vähentämiseen, joten tulen luultavasti tarvitsemaan jonkin verran osinkoja elämiseen.”


”Filosofiani on simppeli. Osakkeita myydään, jos fundamentit muuttuvat, muuten pidetään vuosikymmeniä ja nautitaan osingoista palmun alla.” Lord Saigon toteaa lopuksi. Palmun alle hän ei ole kuitenkaan vielä hetkeen suuntaamassa, vaan haluaa ensin keskittyä arjen normaaleihin asioihin.Kiitän Lord Saigonia haastattelusta!

Käykää ottamassa hänen bloginsa haltuun täältä.

Jos tykkäsit, voit jakaa tämän postauksen vaikka kaverillesi.


Olisiko sinulla jotain sanottavaa?

Ota yhteyttä: sickboy@suomi24.fi tai laita viestiä Sharevillessä.

Ehkä olet seuraava haastateltava!


Vastuuvapautus


Mikään tässä tekstissä ei ole tarkoitettu sijoitussuositukseksi eikä sitä pidä sellaisena ymmärtää.


704 views0 comments

© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen