• sickboy

Haastattelussa Jesse Viljanen

Jesse Viljanen on 28-vuotias sijoitusbloggaaja Turusta. Työelämässä hän on analyyttinen prosessijohtaja pienessä lääkeyrityksessä. Jesse toimii myös Nuoret osakesäästäjät -aktiivijäsenenä. Taloustietoisuuden jakaminen suomalaisille tuntuu olevan hänelle henkilökohtaisesti tärkeää. Onhan hänellä myös vaatimaton tavoite lisätä suomalaisten nuorten tietämystä säästämisestä ja sijoittamisesta yksi blogiteksti kerrallaan. Tekstejä Jesse kirjoitteleekin sekä Piksu.net että Viisasraha.fi sivustoille, mutta onhan hänellä myös omakin blogi. Osinkoinsinööri nimellä kulkevaa blogia hän on kirjoitellut jo pian kolmen vuoden ajan. Jessen osakesalkku löytyy Sharevillestä myöskin nimellä Osinkoinsinööri.


"Tulen perheestä, jossa rahasta on aina ollut pulaa"

Jesse on kasvanut perheessä, jossa rahasta oli aina pulaa. Hän oppikin tietämään jo nuorena, kuinka tärkeä asia raha on jokapäiväisessä elämässä, varsinkin silloin kun sitä ei ole tarpeeksi. 25-vuotiaana Jesse aloitti osakesäästämisen ja on kolmen vuoden aikana sekä perehdyttänyt koko Suomea että pärjännyt myös hyvin omissa sijoituksissa. Varallisuutta Jessellä on tällä hetkellä noin 45 000 euroa. Jesselle ei ole tärkeintä tulla miljonääriksi, vaan tuntea olonsa turvalliseksi ja vapaammaksi. Viime aikoina hänen ei ole tarvinnutkaan enää stressata rahasta ollenkaan ja se, jos jokin, on Jessen mielestä tavoittelemisen arvoista.Minkä ikäisenä teit ensimmäisen sijoituksesi ja mitä olet oppinut sijoittamisesta sen jälkeen?


”Tein ensimmäisen osakesijoitukseni 16.12.2015 ollessani 25-vuotias, jolloin ostin Oriolaa. Oriolan ostaminen perustui varsin pinnalliseen katsaukseen yrityksen tunnuslukuihin ja keskusteluun työkaverini kanssa. Aloittamisen jälkeen olen opiskellut intensiivisesti osakesijoittamista sekä sijoitusblogeista, että kirjallisuudesta. Suuren tiedonnälän takia, olen kasvanut sijoittajana merkittävästi aloittamisen jälkeen, vaikka siitä ei ole vielä montaa vuotta. Sijoituspäätöksiini on tullut myös enemmissä määrin mukaan yritysten arvottamista numeerisesti, jotta pystyisin erottamaan tehokkaammin huonot yritykset hyvistä. Joku saattaisi sanoa, että sijoittamiseen on tullut hieman lisää ammattimaisuutta.”Tuleeko sinulle koskaan tunnetta, että "entä jos vain laittaisin kaikki rahat haisemaan"? Jos tulee, kuinka pääset tällaisesta tunteesta yli?


”Minulle ei ole vielä tullut kertaakaan vastaavanlaista tunnetta, vaikka joskus hyvin lyhyen ajan olen miettinytkin valintani järkevyyttä. Tiedän säästämiseni ja sijoittamiseni olevan järkevää, mutta silti haluan välillä kyseenalaistaa omat ajatukseni. Olen lapsuudesta asti tottunut tulemaan toimeen vähällä, joka on helpottanut minua saavuttamaan tilanteen, jossa minulla on tarpeeksi. Tällä hetkellä ”tarpeeksi” olotilan saavuttamiseen tarvitsen kuukaudessa noin 1 200 €. On siis luontevaa, että keksin lopulle rahamäärälle jotain järkevää käyttöä ekstensiivisen kuluttamisen sijaan.”


Olet osakepoimija ja sinulta ei taida löytyä ollenkaan rahasto- tai ETF-osuuksia. Sharevillessa jaettu salkkusi on voittanut suomalaiset vertailuindeksit, mutta hävinnyt hieman yhdysvaltalaisille indekseille. Omistat kuitenkin paljon suomalaisia osakkeita, joista sinulle on tullut mukaan monia menestyjiä, kuten DNA sekä Neste. Mikä on menestyksekkään osakepoiminnan salaisuus?

”Minulla on ollut hetkellisesti rahastoja sijoitusurani alkupuolella, mutta muutin sijoitussuunnitelmaani hyvin nopeasti osakkeiden poiminnaksi. Osakepoiminnalla pyrin hakemaan ylituottoa indeksisijoittamiseen nähden, joka on yleisesti ottaen äärimmäisen vaikeaa.”

Jesse jatkaa, että on joka vuosi voittanut OMX Nordic 40 -indeksin, jota hän pitää vertailuindeksinään. Kuitenkin esimerkiksi S&P 500 -indeksistä Jessen osakesalkku on jäänyt reippaasti jälkeen, mutta hän uskookin Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden olevan yliarvostettuja tällä hetkellä.

”Osakepoiminnan valitsemiseen on kuitenkin vaikuttanut myös se, että osakepoiminnalla joudun ottamaan selvää yritysten ja maailman toiminnasta ihan eri tavalla kuin indeksisijoittamisella. Indeksisijoittamista voi hyvinkin tehdä ilman mitään ymmärrystä yritysten toiminnasta tai maailmasta, mutta osakepoiminta tällä tavalla on kyllä pelkkää tuuripeliä ja riskialtista. Osakepoiminnan takia olen saanut äärettömän paljon sisältöä elämääni ja se on helpottanut ymmärtämään maailmaa sekä käymään mielenkiintoisia keskusteluja muiden ihmisten kanssa.”

”Suomalaisia yrityksiä minulla on salkustani noin 50 % Nordean muuton ja Nesteen menestymisen takia. Parhaimmat osakesijoitukseni olen tehnyt tilanteissa, joissa yritys on kohdannut hetkellisen kriisin ja osakkeen arvo on kokenut kolahduksen. Menestyksekkäässä osakepoiminnassa on kyse siitä, että pyrin välttämään täysin ala-arvoisten yritysten ostamista osakeanalyysillä ja en lähde mukaan asioihin, joita en ymmärrä.”


Tavoitteesi on vaurastua ja päästä tilanteeseen, jossa työnteko on vapaaehtoista eikä välttämätöntä. Mistä sinulla lähti ajatus, että haluat tavoitella jotain muuta, kuin aina vain palkkapäivästä toiseen elämistä?


”Tulen perheestä, jossa rahasta on aina ollut pulaa. Ei ollut varaa harrastuksiin eikä olisi ollut varaa opiskeluun ilman Pelastaa Lapset Ry:tä. Ihmiset, jotka ovat eläneet köyhyydessä, tietävät että raha näyttelee suurta osaa jokapäiväisestä elämästä. Jo lapsena ymmärsin, että en halua elää koko elämääni samanlaisessa tilanteessa, mutta vasta 25-vuotiaana sain työkalut muuttaa tilannettani ja tulevaisuuttani. Tällöin kävin keskustelun säästämisestä ja sijoittamisesta työkaverini kanssa, joka muutti suhtautumistani rahaan peruuttamattomasti. Sijoittaminen on ollut itselleni se työkalu, jolla pääsen ryysyistä rikkauksiin.”


Mitä mieltä olet suomalaisessa yhteiskunnassa käytävästä keskustelusta sijoittamista kohtaan? Monet tuntevat aivan kuin Suomi olisi jakautunut kahtia asian suhteen.

"Vaikka sijoittamisesta tällä hetkellä puhutaan varsin paljon mediassa, niin sijoittaminen on Suomessa silti ihan lapsen kengissä. Äärimmäisen harva suomalainen sijoittaa ja ne harvat, jotka sijoittavat omaavat todella pienen salkun (mediaani noin 5 000 €). Sijoittaminen on painottunut pääasiallisesti vain varakkaille, vaikka erityisesti pienituloisten pitäisi sijoittaa paremman tulevaisuuden puolesta."

”Sijoittamisen aloittamiseen riittää nykyään 15 €/kk, mihin kenellä tahansa on varaa. Suomessa on yleisesti ottaen äärimmäisen negatiivinen suhtautuminen sijoittamiseen, jota minun on todella vaikea ymmärtää. Veikkausten pelien pelaaminen ja takuulla kaikkien rahojen häviäminen on kaikille ihan ok, mutta sijoittaminen ei. Suomalaiset mieluummin haaveilevat vaurastumisesta kuin vaurastuisivat. Sijoittamisen negatiivisen stigman takia keskustelua aiheen ympärillä on hyvä jatkaa, jotta suomalaiset joskus tulevaisuudessa ymmärtäisivät sen tärkeyden oman vaurastumisen mahdollistajana.”


Olet puhunut blogissakin siitä, miten monen suomalaisen taloudelliset ongelmat johtuvat osittain heidän omasta epärationaalisesta käytöksestään. Pitäisikö sinun mielestäsi suomalaisessa koulutuksessa painottaa enemmän oman taloudenhallintaa? Vai näetkö asiaan muuta ratkaisua?


"Suomalaisten taloudelliset ongelmat ovat lähtökohtaisesti itse aiheutettuja, vaikka joskus taloudellisten ongelmien syynä on esim. sairastuminen, avioero tai pitkäaikainen työttömyys. Sosiaalinen media ja kaikki-minulle-nyt-ja-heti -ajatusmaailma on muuttanut pysyvästi monen nuoren ja aikuisen kulutuskäyttäytymistä. Tiedän monia alhaisen palkkatason ihmisiä, jotka ovat omanneet hyvätuloisten kulutustavat. Omat menot pitäisi suhteuttaa tuloihin eikä toisin päin. Omaan kulutuskäyttäytymiseen vaikuttavat sekä lapsuuden kodissa opitut käyttäytymistavat että kaveriporukka. Jos kaveriporukassa on lainarahalla leveää elämää eläviä, on todella vaikeaa olla tekemättä samoin. Tutkimusten mukaan köyhyys ja tukien piirissä eläminen periytyy vahvasti, joten siihen pitäisi puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa valtion toimesta. Valtion ja erilaisten organisaatioiden tehtävänä on näyttää nuorelle, että omasta tilanteesta on mahdollista tehdä parempi esim. kouluttautumisen avulla. Kouluttautuminen onkin yksi parhaista tavoista olla perimättä köyhyyttä. Yhteiskunnan tehtävänä on kuitenkin huolehtia, että koulutusohjelmat, josta valmistuu vain työttömiä, lopetetaan ja luodaan lisää opiskelupaikkoja aloille, joissa on työllisyyttä.”

”Yhteiskunnan kannalta olisi järkevää ja edullista tarjota koulutuksen ohella talouden hallintaa, jotta velkaantumista saataisiin vähennettyä. Talouden hallinnan lisääminen yläasteelle olisi teko, jolla voitaisiin estää tuhansia nuoria päätymästä velkavankeuteen pikavippien takia. Vaikka pääasiallisesti kannatankin vapaita markkinoita, niin pikavippiyritysten toiminnasta pitäisi tehdä lakimuutoksilla kannattamatonta. Lainaraha on tällä hetkellä äärimmäisen halpaa (pikavippejä lukuun ottamatta), joka johtaa helposti ylisuurien lainojen nostamiseen. Yksilö on ensisijaisesti vastuussa omasta taloudestaan, mutta mielestäni pankkien pitäisi laskea myönnettävien lainojen määrää suhteessa nettotuloihin. Tällä hetkellä pankit myöntävät asuntolainaa liian paljon, mikä laittaa monien henkilöiden talouden liian tiukalle kymmeniksi vuosiksi estäen osittain tai kokonaan sijoittamisen. Ratkaisuja olisi vielä kymmeniä lisää paremman talouden hallinnan takaamiseksi. Nyt tarvitaan enää vain yksilöltä ja yhteiskunnalta toimia paremman tulevaisuuden luomiseksi.”


Kiitän Jesse Viljasta haastattelusta!

Käykää ottamassa hänen bloginsa haltuun täältä.

Jos tykkäsit, voit jakaa tämän postauksen vaikka somessa.

Olisiko sinulla jotain sanottavaa?

Ota yhteyttä: sickboy@suomi24.fi tai laita viestiä Sharevillessä.

Ehkä olet seuraava haastateltava!


Vastuuvapauslauseke

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

615 views0 comments

© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen