• sickboy

Beyond Meat - Lihankorvikkeiden eturintamassa

Vuonna 2009 Ethan Brown perusti Beyond Meat nimisen lihankorvikkeisiin keskittyneen yrityksen Los Angelissa. Vuonna 2016 tulivat Beyond Meatin ensimmäiset täysin kasvipohjaiset burgerit myyntiin kauppojen lihaosastoille ympäri Yhdysvaltoja.


2. toukokuuta 2019 Beyond Meat listautui julkisen kaupankäynnin kohteeksi Yhdysvaltojen Nasdaq-listalle. Listautuminen ylitti uutiskynnyksen ympäri maailmaa. Beyond Meat on ensimmäinen pelkkiä vegaanisia tuotteita kauppaava, pörssiin listautunut yritys. Onhan se läpimurroillaan herättänyt valtavasti huomiota ennenkin ja tuotteita myydään jo joissakin suomalaisissakin ravintoloissa. Listautumisella Beyond Meat hakikin rahoitusta nimenomaan kansainvälistymiseen.


Lihankorvikkeiden kansainvälinen markkinakoko vuonna 2017 oli 4,18 miljardia dollaria ja sen arvioidaan kasvavan vuoteen 2025 mennessä 7,55 miljardiin, kirjoittaa Allied Markets Research. Tämä tarkoittaisi hiukan yli 80 prosentin kasvua 8 vuodessa eli lähes 8 prosentin kasvua vuodessa. Minusta tämä kuulostaa jopa varovaiselta ennusteelta ottaen huomioon, millä vauhdilla uusia lihankorvikkeita on kauppojen pakastealtaisiin ilmestynyt.


Beyond Meatin kokonaismyynti oli viime vuonna 88 miljoonaa dollaria, 170 prosenttia edellisvuotta suurempi. Tappiota syntyi kuitenkin 30 miljoonaa dollaria. Yhtiö ei ole elinkaarensa aikana ollut voitollinen kertaakaan. Beyond Meatin toimitusjohtaja ja perustaja Ethan Brown kommentoi, että liiketoiminta olisi mahdollista kääntää voitolliseksi koska vain, heillä vain on vielä paljon tekemistä. Yhtiö tahtoo hankkia asiakkaita ja kansainvälistyä, ennen kuin keskittyy siihen mitä viivan alle jää. Tällainen toiminta vaatii hermoja sijoittajalta ja sisältää riskejä rahoituksen loppumisesta, mutta on kasvuyrityksien tapauksessa hyvin yleistä.


Beyond Meatin osakkeita oli tarjolla listauksessa 9,6 miljardia kappaletta hintaan $25. Kaupankäynti osakkeilla alkoi torstaina, jolloin hinta nousi hetkellisesti yli $70 eli 280 prosenttia listaushintaa kalliimmaksi. Beyond Meat löysi tiensä jo ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä salkkuuni. Kun listaukseen osallistuneet saivat osaketta P/B kertoimella 1 tai vähän yli, niin itse sain pulittaa samasta huvista yli 3:n P/B kertoimen. Kaupankäynti osakkeella sulkeutui hintaan $65,75.


Tämä ostos olikin vastoin minun perinteisiä aatteita, joilla ostopaikkoja etsin. Yleensä etsin laadukasta voittoa takovaa yritystä, jota saisi vielä halvalla. Kasvuyrityksiä ei ole tarkoitus jatkossakaan ostaa miten sattuu, mutta eikös se ole niin, että poikkeus vahvistaa säännön. Usko lihankorvikealaan ja sen johtavaan yritykseen Beyond Meatiin on henkilökohtaisesti itselläni varsin kova. Sen vuoksi olen tästä valmis myös enemmän maksamaan. Jään innolla seurailemaan mihin tämä johtaa ja pääsenkö tankkailemaan jatkossa kenties halvemmalla hinnalla.


Ja jälkikirjoituksena voisi mainita, että yhtiön tuotteet maistuvat kaikenlaisille ruokailijoille. Ympäristöystävällisyys on myös tärkeä teema, jota nämä Beyond Meatin tuotteet vahvasti edistävät.


788 views0 comments

© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen