• sickboy

Altia - välikatsaus

Altia oli tämän salkun ensimmäinen suora osakesijoitus. Se oli myös vähiten harkittu sellainen. Altiaa hankkiessa ajattelin ostavani helposti ennakoitavissa olevaa, hallittua riskiä kantavaa ja potentiaalia omaavaa defensiivistä pohjoismaista alkoholijuomayhtiötä. Nyt ensimmäisestä ja tähän mennessä ainoasta Altia hankinnastani on kulunut 9 kuukautta. Altia on salkussani tällä hetkellä 8,07 prosentin painolla. Omistukseni keskihinta hankintakuluineen on 7,89 euroa ja torstain päätöskurssi 7,27 euroa. Osinkoa olen saanut 0,38 euroa/osake.


Altia tarjoaa nykykurssilla 6,6 prosentin tuotto-odotuksen, P/B -luvun ollessa 1,9 ja kasvun puuttuessa. Minun tuottovaatimus salkulleni on 12 prosenttia, joten voisi ajatella että sijoittaisin vain yhtiöihin, joista uskon saavani yli 12 prosenttia tuottoa. Altia onkin yksi niistä sijoituksistani, joilla ei ole 12 prosentin tuotto-odotusta. Altian vakaa noin 6-7 prosentin tuotto ja defensiivinen liiketoiminta tukevat kuitenkin salkkuani ja vähentävät riskejäni. Altia jakaa tervettä mutta erittäin kovaa, nykykurssilla lähes 6 prosentin osinkoa.


Tulen vähentämään Altian painoa salkussani alle viiteen prosenttiin, mutta koska säästän koko ajan lisää rahaa salkkuuni, en tule myymään Altiaa ollenkaan. Todennäköisesti joudun jossain vaiheessa ostamaan sitä lisää, että paino salkussani pysyy sopivana. Eikä Altian myymiseen ole muutenkaan mitään perusteluja, ellei sitten pääomalle olisi tuottavampaa paikkaa tiedossa.


Ongelma on se, ettei Altia kasva. Markkinaosuus ei lisäänny ja liikevaihto jumittaa samana. Tämä tekee yhtiöstä helposti ennustettavan, mutta ei kovin kiinnostavaa sijoituskohdetta. Jos sijoittaja etsii yli seitsemän prosentin vuosituottoa, voi Altia olla väärä paikka kovin suurelle sijoitukselle.


Alla olevaan taulukkoon olen laskenut Altian nykyisen P/B -luvun sekä oman pääoman tuoton perusteella hintoja, jotka ovat hyväksyttyjä riippuen sijoittajan tuotto-odotuksesta. Tällä tavoin laskettuna markkinan tuottovaatimus on 6,6 prosenttia Altiassa, joka kuulostaa hyvin järkevältä.


Hyväksyttävä P/B luku ja osakkeen hinta riippuen sijoittajan tuottovaatimuksesta

Mitään merkittäviä muutoksia vuoden aikana ei ole Altian liiketoiminnassa tapahtunut. Tuntuu että yhtiö keskittyy turvaamaan ja arvostamaan kaikkea sitä mitä heillä jo on. Tämä on toki erittäin tärkeä asia, mutta vaarana on kyvyttömyys mukautua ympäristön muutoksiin, jos pidättäydytään uuden luomisesta. Kaikki mikä kuuluu työhyvinvointiin, tuntuu olevan Altialle tärkeää. Tämä yleensä edistää pitkäjänteistä menestystä. Jään mielelläni seuraamaan yhtiötä ja sen edesottamuksia jatkossakin mutta selvää on, että jotain uutta kaivataan.Vastuuvapautuslauseke

Tämä ei ole sijoitussuositus.

Tämä oli kuvaus minun omista ajatuksistani ja tehty ainoastaan viihteelliseksi tekstiksi.

Vastaat omista sijoituspäätöksistäsi aina itse.


Tekstin kirjoittaja omistaa kyseistä yritystä.

349 views0 comments

© 2019 by Sickboy - Tie varallisuuteen